2020. Szeptember 30. Szerda, Jeromos napja
Üdvözöljük honlapunkon!
Iskolaújság


Szentannai Kórnikák 1. Szentannai Krónikák 2. Szentannai Krónikák 3.
Szentannai Krónikák 4. Szentannai Krónikák 5. Szentannai Krónikák 6.
Szentannai Krónikák 7. Szentannai Krónikák 8. Szentannai Krónikák 9.
Szentannai Krónikák 10. Szentannai Krónikák 11. Szentannai Krónikák 12.
Szentannai Krónikák 13. Szentannai Krónikák 14. Szentannai Krónikák 15.
Szentannai Krónikák 16. Szentannai Krónikák 17. Szentannai Krónikák

Különszám
Szentannai Krónikák

Különszám
Szentannai Krónikák

Große Seen ganz klein

Idén nyáron augusztus 12-e és 25-e között, immáron harmadik alkalommal rendezték meg a "Große Seen ganz klein" (Nagy tavak egész kicsiben) elnevezésű tábort, melyben Karcag és testvérvárosai: Székelykeresztúr és Krosno Odrzańskie diákjai vettek részt.
A tábort magába foglaló projekt először 2009-ben indult, majd az azt követő évben, valamint idén is megszervezték. Az előző két alkalommal, a 30 évvel ezelőtti tóvidéket és a jelenlegi állapotot makettek készítésével mutatták be a táborozók. A ma már lausitzi tóvidék néven emlegetett területen  a 20. század óta ugyanis külszíni bányászatot folytatnak, és a visszamaradt krátereket mesterséges tavakká alakítják. Ezzel az  egyszerű megoldással a környék teljesen új arculatot kap: rengeteg turistát, kikapcsolódni és sportolni vágyót vonz magához. Idén célunk egy olyan makett elkészítése volt, amely a következő 30 év változásait is magába foglalja, vagyis amikorra már befejeződött a bányászat, minden tavat feltöltöttek, majd azokat hajózható csatornákkal összekötötték.

A teljes beszámoló!

Juhász Noémi 10. D osztályos tanuló

Zilahi kirándulás

A Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium valamint a Karcagi Rákóczi Szövetség Egyesület egy erdélyi kirándulást szervezett számunkra. Az osztályfőnökünk megkérdezte, hogy ki szeretne rajta részt venni. Akkor még csak annyit tudtunk, hogy egy Zilah nevű városba megyünk március 15-ét ünnepelni a helyi magyarsággal közösen. Az egyik barátnőm és én jelentkeztünk, amit nem bántunk meg.

Március 15-én reggel fél 6-kor indultunk. A kiránduláson az iskolából 25 tanuló vett részt és rajtunk kívül még néhány felnőtt. Az út 5 órán át tartott, ezalatt  felnőtt kísérőink meséltek nekünk Romániáról, az ottani kommunizmusról és a kint élő magyarság helyzetéről. Közben megjelentek az erdők, a lankás dombokból hegyek lettek. A falvakról, amelyeken áthaladtunk, mindig meséltek nekünk valami érdekeset. Például megtudtuk azt, hogy ha egy háznak zöld a kapuja, akkor ott nagy valószínűséggel magyarok laknak. Láttunk is jó pár zöld kaput.

Mikor Zilahra értünk, körbevezettek bennünket a Simion Barnutiu Általános Iskolában, amelynek diákjainál el lettünk szállásolva. Helyi kísérőnk onnantól kezdve mindig velünk tartott, és igyekezett nekünk minél több mindent megmutatni. Ezután felvittek bennünket Meszes kapuján át Porolissumhoz, ami egy ókori római erőd maradványa. A kilátás a hegyekre fantasztikus volt, nem győztünk fényképezni. Túravezetőnk román volt, de az ide is velünk tartó kísérőnk mindent lefordított nekünk. Én úgy gondolom, hogy lenyűgöző volt ott sétálni, ahol kétezer évvel ezelőtt.............

Részletes beszámoló elérhető innen!

Hanák Orsolya 10. D


Erdélyi kirándulásunk

2012. március 15-én reggel 530 perckor indultunk el a Szilágy megyében fekvő Zilahra. Egy óra buszozás után már el is érkeztünk a nyírábrányi határátkelőhelyhez, ahol leellenőrizték a személyigazolványunkat és már indulhattunk is tovább Romániába. Útközben a minket kísérő tanárok és felnőttek előadásait hallgathattuk  Erdélyről.

Sok érdekességet megtudtunk arról, hogy néhány helyen miért köszönt magyar feliratú üdvözlőtábla és más helyen pedig miért csak Román felirat van. Mint megtudtuk, ahol a magyarság eléri a 20%-ot, ott köszönt magyar felirat. A másik, ami nagyon tetszett nekünk, a zöld ház, zöld kerítés, ugyanis ott biztosan magyar család él. Útközben felejthetetlen kilátásban volt részünk, a hegyoldalakban szőlőtövek futottak végig, pásztorok legeltették nyájukat a kutyáik segítségével és járműként rengeteg helyen szolgált lovas kocsi. Több mint 4 órás utazás után egy órás időtolódással 1 óra körül érkeztünk meg Zilahra a Simion Barnutiun Általános Iskolába. Az aligazgatónő, Pataki Ida fogadott minket az egyik tanteremben, ahol finom süteménnyel és ásványvízzel kedveskedtek nekünk. Egy kis beszélgetés után csatlakozott hozzánk Kovács Kurucz János tanár úr és busszal el is indultunk a Zilah városához közeli várhoz. Közben Kurucz tanár úr előadását hallhattuk  Zilahról és az erdélyi magyarságról. 20 percnyi buszozás után a kis csapatunk elindult fölfelé a hegyhez és a rajta lévő várhoz. Kicsit csúszós volt az út, néhol még havas és latyakos, de amikor egyre feljebb értünk, olyan látvány fogadott minket, ami egy életre bennünk marad. A gyönyörű hegyek, a hófödte tájak akármerre is néztünk, lenyűgöztek minket. A levegő sokkal hidegebb és frissebb volt. Sokat elidőztünk csak azzal, hogy a tájat csodáltuk.......


Részletes beszámoló elérhető innen!

Fűtő Krisztina és Bottyán József
Megyei Angol Nyelvi Verseny résztvevői a 10. D osztályból:

 • Facsar Attila: 32 pont
 • Kovács Adrien: 67 pont
 • Nagy Krisztina: 41 pont
 • Pánti Sándor: 31 pont
 • Petri Dóra: 51 pont
 • Rajcsányi Boglárka: 45 pont
 • Stefán Nikolett: 29 pont
 • Szakály Orsolya: 64 pont
 • Szatmári Anna: 31 pont
 • Szombat Zsolt: 64 pont
 • Ujfalusi Nelli: 29 pont
Három diák dolgozata volt továbbküldhető: Kovács Adrien, Szombat Zsolt és Szakály Orsolya

Talmácsné Rózsa Hajnalka szaktanár

2012. április 21.Megyei Matematika Verseny

A 2011/12. tanévben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézett által meghirdetett megyei matematikaverseny iskolai fordulója 2012. február 22-én volt. A tanulóknak, bármilyen évfolyamon és kategóriában indultak is, 7 feladatot kellett megoldaniuk. A legalább 50 %-os teljesítményt elért tanuló munkáját vagy a három legeredményesebb pontszámú tanuló dolgozatát lehetett beküldeni.

Tanulóink közül az első fordulót Hanák Orsolya, Kovács Bence, Podhorszky Enikő Laura, Juhász Noémi 10. D osztályos, Szabó Imre, Nagy Márton 9. C osztályos, Holló Gergely, Győri Krisztina 9. D, Vincze László 9. B, Takács Mária Sára 10. B, Szakács Izabella 11. C osztályos tanulók teljesítették.

A második fordulóba továbbküldhető dolgozata Holló Gergely, Vincze László, Juhász Noémi, Szakács Izabella tanulóknak volt. A második forduló 2012. március 30-án, Szolnokon a Műszaki Szakközép - és Szakiskola Jedrassik György Tagintézetében került megrendezésre. Vincze László kiváló teljesítményével megyei 1. helyezést ért el. Szép eredményéhez gratulálunk neki és felkészítő tanárának, Szabó Tünde tanárnőnek.

2012. április 21.Szakmai kiránduláson a gépészek
(2012. január 26. csütörtök)

Kora reggel 6:50-kor, a hidegben, hóesésben elindultunk az iskolából busszal. Örsi Péter tanár úr kísért el minket. Az utunk célja 208 km-re Etyeken a Korda Filmstúdió volt, ahol a II. AgrárgépShow szakkiállítást rendezték meg. Több mint 15.000 m2-en állítottak ki idén a legnagyobb hazai mezőgazdasági eszköz- és gépforgalmazók.
Az úton odafele a hóesés miatt egy-két balesetet láttunk (árokban kikötött autók), de szerencsére nem okozott jelentős időveszteséget számunkra. Cegléd után megváltozott az időjárás, nem esett a hó és sütött a nap.
10:30-kor megérkeztünk a helyszínre. Kiszálltunk a buszból és elindultunk a kiállítás gépeit megtekinteni, megismerni, illetve tájékozódni az újdonságokról. Rengeteg mezőgazdasági eszköz- és gépforgalmazó volt jelen.
A kiállítók sok-sok gépet hoztak magukkal, melyeket a helyszínen megnéztünk, megismertünk, tanulmányoztuk. Segítettek, ha kérdéseink voltak a gépek felől, prospektusokat is adtak, amik tartalmazták a gépek ismertető anyagát.
14:30-kor készítettünk egy csoportképet (amit itt láthattok) majd utána elindultunk hazafele és 17:30-kor megérkeztünk az iskolába.
Összességében amellett, hogy jól éreztük magunkat, sokat hasznosíthatunk majd később a látottakból a mezőgazdaság terén. Reméljük az idén még lesz lehetőségünk hasonló színvonalú rendezvényeken való részvételre, mivel egy ilyen alkalomkor rengeteg újfajta technikai megoldásokkal ismerkedhetünk meg.


1/13. B osztályA várva várt nap

2012. január 27-én eljött az a nap, amire hosszú hónapok óta készültünk. Rengeteg táncpróba, műsoros próba előzte meg szalagavatónkat. Eldöntöttük mit táncolunk, kiválasztottuk a ruhánkat, énekórákat vettünk, összevesztünk, kibékültünk, de a végén egymás nyakába borulva örültünk a sikerünknek.
Az érzés, amikor fent álltunk a színpadon nagyszerű volt, jó volt látni a szüleink és tanáraink könnyes szemét. Abban a pillanatban rájöttünk, hogy megérte a sok fáradozásunk a kitartó munkát.
Ezután egy vacsora keretében ünnepeltünk. Megnyíltunk egymás felé. Rengeteg képet készítettünk, finomakat ettünk és egy remek helyszínt választottunk, a Lovagudvart.
Vacsora után átmentünk az Ifi-be, hogy lemozogjuk az elfogyasztott kalóriákat. Mindenki nagyon jól érezte magát, a hangulat fergeteges volt; szívesen megismételnénk ezt a napot.
Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy megköszönjük mindazok segítségét, akik részt vettek abban, hogy ez a nap tökéletesen sikerüljön. Elsősorban osztályfőnökünknek, Gyökeresné Tóth Mária tanárnőnek, Varga Zoltánné tanárnőnek és végül, de nem utolsósorban Futó Lajos tanár úrnak. Szabó Sándornak és Herceg Lászlónak is köszönet a technikáért.
Aki még nem élte át, reméljük, hogy a jövőben neki is olyan feledhetetlen pillanatokat okoz majd a szalagavató, amelyekre jó érzés visszaemlékezni.

12. B

2012. január 27.


Exkluzív interjúk

Csenda Anikó

Csenda Anikó vagyok, könyvtáros tanárként dolgoozom a Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban. Ez az iskola sokat jelent számomra, nemcsak , mint munkahely, hanem mint középiskolás éveim kedves színhelye. 1996 és 2000 között én is az iskola tanulója voltam és sok kedves emlék köt ide. Akkoriban még csak 3 szak közül választhattunk: növénytermesztő, gépész és a már belügyi szakként emlegetett gimnáziumi osztály.
Én a gimnáziumi osztályba jártam, rendőr szerettem volna lenni, aztán mégis tanár lettem. J Könyvtár-orosz szakon végeztem 2004-ben a Nyíregyházi Főiskolán. Volt tanáraim közül, már csak néhányan dolgoznak itt: Gyökeres Sándor igazgató úr, Nagy Zsolt József  igazgató helyettes úr, Talmácsné Rózsa Hajnalka és Szabó Lőrincné tanárnők. Ahogy teltek az évek, sokat változott az iskola, több szak közül válogathatnak a diákok, felszereltebbek az osztályok. Azonban az iskola légköre, környezete sosem változott meg, a mai napig barátságos.
Legszebb emlékeim között szerepelnek az osztálykirándulások és nem utolsó sorban a ballagás, amire a mai napig örömmel emlékszem. Sok-sok éve hagyomány a felvonulás, és ez mindig is nagy „bulit” jelentett a diákoknak, ugyanakkor méltó búcsú a várostól, az iskolától. Sosem szűntem meg szeretni ezt az iskolát, többször visszajöttem főiskolásként is a tanáraimhoz.
Hálás vagyok a sorsnak, hogy újra itt lehetek, ugyan már nem diákként, hanem tanárként, de így is egy vágyam vált valóra ezzel….
Üzenet: Aki még eddig nem „fedezett fel”, az egykori osztálytablóm a régi tanépületben van elhelyezve. Vicces így viszont látni magam, több év telt el az óta …. Akkor még sok minden más volt.
Jó tanács: Mindenki büszke legyen arra, hogy „tekós”.


Fény

Sötét s hideg az est senki nem ölel
távol a part és csillagokat hiába keresek,
nem lelek sem lelket, sem szerelmet,
csak magányt és végtelen sötétet találok.
Olyan , mint egy rossz álom
folyton visszatér s kísért,
magával ragad, nem enged és nem
ereszt, kísért minden alkonyon.
Ha fény tűnik a távoli horizonton
sietnék hajómmal hamar elébe,
de tengerem, sorsom, álmom
érintésében nem enged, visszatart, gátol.
Hajóm nem talál már soha célt?
kérdem én – és nicsak hatalmas fény
oszlatja szét „életem tengerén”
szörnyű álmom, hozva magával fényt,
szerelmet, boldogságot, amire régóta
oly hosszú ideje vágyom.
Ő a fény, ki mutatja nekem az utat,
Ő a fény, ki vezérli hajómat,
Ő a fény, ki el nem hagy soha,
Ő a fény, kit el nem eresztek soha!
Életem új célt nyert tengerének közepén,
Fénnyel a szívemben már soha fel
nem adom s lelkem hajóját békés parton
hagyom , búcsút intve örökre a hidegnek,
sötétnek, háborgó tengernek:
élem életem FÉNYEMMEL szívemben.
(2010. okt. 10. )
ördögSzakmai kirándulás
(2011. január 27. csütörtök)

Útra keltünk. Kora reggel, a hidegben, a hóban, fagyban. Vonattal. Velünk tartott Papné Benesóczki Mária tanárnő, Dr  Farkas Dezső, Örsi Sándor és Örsi Péter tanárurak. Ebben a hajnali órában találkoztunk iskolánk nyugdíjas tanárával, Pataki János tanárúrral, aki szintén az Agro+Mashexpora igyekezett.
9:30-kor leszálltunk Kőbánya-Felsőn és egy kb. 600 méternyi gyaloglás után meg is érkeztünk. Sorba állás nélkül be is jutottunk és több órányi nézelődésbe kezdtünk. A pavilonok (A, D, G) akkora területen terültek el, hogy mire gyülekezni kellett már mindenki elfáradt. Alig vártuk, hogy leüljünk végre, de láttunk sok-sok mezőgazdasági gépet, borászati termékeket és kertészettel, gyógynövényekkel tömött standokat.
Délután egykor sikerült elindulnunk a Mezőgazdasági Múzeum felé a Vajdahunyad várába. A metróra szerencsére felfértünk, de a mozgólépcső már egy-két ember számára megrázó élményt jelentett (főleg lefele!!!).
A múzeum gyönyörű volt már kívülről is. Ahogy beléptünk megcsapott a meleg, végre kiolvadhattunk, de ami a legjobb és leglátványosabb, az a vadászkiállítás volt. Rengeteg agancsot, trófeát és kitömött állatokat nézhettünk meg. Természetesen más látnivalók is akadtak, mint például a halászat, az ősemberekkel kapcsolatos tárlat, a lovászat és a baromfiudvar. Egy életre szóló élményként éltük meg és csak akkor döbbentünk rá, hogy mennyi minden látnivaló van még hátra, amikor már indulni kellett.
A vonatra várás alatt a Westendben is töltöttünk egy kis időt. Fáradtan az egész napos sétától a vonaton még átbeszéltük a nap élményeit és este fél 8-ra haza is értünk.
Összességében amellett, hogy jól éreztük magunkat, sokat hasznosíthatunk majd később a látottakból a kereskedelem és a mezőgazdaság terén.


1/13.A és 2/14. A osztályok
DÖK
Aktuális
Iskolai menza étlap:
2010.04.07.-2010.04.09.
GINOP Adatvédelmi tájékoztatóKAFFEE tájékoztatók

KRÉTA Kapcsolattartási modul tájékoztató

JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSI TERV 2020/2021-es TANÉV

Intézkedési terv - Szentannai
Szentannai Sámuel Alapítvány - adószáma:
19221719-1-16


Kedvezményes étkezési lehetőség a Szentannaiban!

10. hét: 2020. 03. 02 - 03. 08-ig

11. hét: 2020. 03. 09 - 03. 13-ig

Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!

Tisztelt Szülők! 

Ha meg szeretnék tekinteni az eredményeiket, kérem kattintsanak az alábbi hivatkozásokra:

NETFIT eredmények

Szülői felület felhasználói útmutató

Tisztelettel: 
Gyökeres Sándor
igazgató
ELBIR Július különszám


DExam akkreditált nyevvizsgahelyDExam információk

Digitális témahét a Szentannaiban!


Szentannai KönyvtárÉrettségizők figyelem!


Felsőoktatási információkhoz katt a logora!Nyílt nap a Szentannaiban! Videó megtekinthető a Képgalériák --> Videótár menüben (jobb oldalon)! 


2012. április 20-a ótalátogatónk volt!

progeCAD - az AutoCAD ® alternatívája